Bezienswaardigheden De Bosbeek Kleuterschool Geschiedenis gebroeders Croll Verenigingen Sint Laurentius kontakt Hoeven Zaal Wilgenveld

Sint Laurentius

Laurentius, aartsdiaken aan de Romeinse Kerk, werd naar zijn martelplaats genoemd in de zomer van het jaar 258.De legende heeft ons een verhaal nagelaten over de rondetocht van Laurentius onder de armen. Hij is inderdaad rondgegaan, niet zoals het bevel van de magistraat luidde, om de kerkschatten te verzamelen, maar om ze uit te delen. Eenmaal deze taak in allerhaast volbracht, verscheen hij met de armen voor de rechter. Hiermee bedoelde hij waarschijnlijk niets anders dan de waarheid met één gebaar duidelijk onder het oog brengen:

"Voor de kerk is dit belangrijk en wij bezitten geen andere rijkdommen."

De rechter had echter opdracht gekregen om met geld voor de dag te komen. Tegenover zijn superieuren wenste hij waarschijnlijk geen dwaas figuur te slaan. Bovendien was de rechter ervan overtuigd dat Laurentius hem bedroog.

Hij zou Laurentius tot een bekentenis dwingen en gaf bevel om hem eerst te geselen. Daar dit niet hielp liet hij Laurentius uitstrekken op een ijzeren rooster boven het vuur. Vandaar wordt Laurentius dikwijls afgebeeld met een rooster.